Reteta bunicii
30Ian/097

Ingrediente
5 kg afine, 2 kg zahar tos, 1,5 l alcool de 80 grade.

Mod de preparare

Se curata afinele proaspete si se spala bine. Intr-o sticla mare, damigeana (de cca 8-10 kg), se pune un strat mai gros de afine apoi un strat de zahar si asa mai departe pana se termina afinele. Pe fundul sticlei nu se pune zahar pentru ca se dizolva greu.
Se leaga sticla la gura cu un sifon si se lasa la soare pana se dizolva tot zaharul.
Se adauga apoi alcool de 80 grade astfel incat afinata sa aiba circa 30 grade alcool. Se astupa sticla cu un dop de pluta si se pastreaza la loc uscat si racoros.

Autor Bunica

Comentarii (7) Trackbacks (1)
  1. La cantităţile de mai sus, odată cu alcoolul, recomand să se mai adăuge şi 0,5 – 1,0 l de rom.

  2. Tocmai am cumparat afine pentru afinata!
    De mai sus nu se intelege daca se spala sau nu. Daca se spala care ar fi metoda cea mai potrivita?

  3. reteta ghita e f buna. si eu o fac la fel, doar ca nu spal fructele. atentie la alcool, de unde il cumperi.

  4. nu se spala ca merele….dar prin jetul de apa tot le trec! :-)

     

  5. Fructele de padure nu se spala!

  6. Reteta folosita de mine: 2 kg. afine, 2 kg zahar, 2 l alcool de 96 % si 2 l apa de fantana. 
     Se pune zaharul peste afine intr-o damigeana de 10 l si se lasa la umbra in caldura 5-7 zile dupa care in pivnita cel putin 30 zile, in care se agita de cateva ori, dupa care se pune alcolul si apa, se mai lasa 3 zile pt. omogenizare. Cu cat afinele si zaharul stau mai mult fara alcool, afinata este mai buna, eu am lasat-o  si 3 ani in pivnita si a iesit f.buna.


Leave a comment